Kemahiran Hidup
Monday, 3 September 2012 • 21:16 • 0 comments Kemahiran Hidup BAB 7: PEMAKANAN & PENGURUSAN SAJIAN Diet Seimbang ~ ialah sajian mengandungi semua nutrien yg diperlukan oleh tubuh badan kita. Faktor utama dalam merancang diet seimbang:\ ~ Umur ~ Jantina ~ Kesihatan ~ Aktiviti ~ Saiz Tubuh PRINSIP ASAS DIET SEIMBANG ![]() TABIAT MAKAN YG SIHAT :- > memerlukan banyak tenaga untuk menjalakan aktiviti harian. > mengambil hidangan utama seperti sarapan, makan tengah hari, & makan malam. > kurangkan mengambil makanan yg manis & garam dalam makanan. > kunyah hingga lumat. > makanan yg membekalkan vitamin, garam mineral, & serat. PRINSIP MEMASAK :- ~ ialah memasak makanan menggunakan haba kering & haba lembap . ~ Makanan perlu dimasak atas sebab - sebab 1) menjadikannya selamat dimakan 2) melembutkan makanan supaya mudah dicerna 3) membaiki rasa & rupa 4) menjadikannya tahan lebih lama 5) mempelbagaikan sajian 6) menyedapkan makanan ![]()
|
Irdina Fatini ! ![]() Tagboard
★ No HARSH words.★ Use your own link. ★ Anon are not allowed. ★ Private CBOX. ![]() <--Remove with yours--> |